Pages

Thursday 3 April 2014

Turvallisuudentunnetta tavarasta?

Tavara ja turvallisuudentunne


Tunnen monia ihmisiä, jotka hakevat turvaa omistamastaan tavarasta. Olin myös itse aiemmin yksi heistä.

Tässä yhteydessä turva ei tarkoita mitään konkreettista hyötyesineiden keräämista tai arvotavaroiden vaalimista. Tavaroista haetaan monesti vain ja ainostaan henkistä turvaa. Yritetään luoda itselle turvalliselta tuntuva pesä ympäröimäl tila muistoesineillä ja identiteettiä vahvistavilla jutuilla.

Turvallisuuden ja oman turvapaikan luominen on tärkeää. Mielestäni jokaisella pitää olla paikka, jossa voi tuntea olevansa turvassa oma itsensä.

Mutta tarvitaanko siihen loppupeleissä kuitenkaan konkreettisia tavaroita? Miksi niin monet turvaavat tavaran turvaan, vaikka turva on mielentila eikä lainkaan kytköksissä materiaan?

Syitä tulee mieleen monia: jatkuva "jos vaikka" ajattelun aiheuttama varustautumiskierre, muistoihin ja kokemuksiin takertuminen muistoesineiden kautta ja oman identiteetin hahmottaminen omistamiensa tavaroiden kautta.

Mutta kuinka todellista turvaa tavaroista oikein loppupeleissä saa? Tavara kahlitsee paikoilleen, on tiellä muutoksessa ja pahimmassa tapauksessa häviää silmänräpäyksessä. Kannattaako omaa henkistä ankkurointipaikkaa siis liittää katoavaan massaan?

Turvallisuudentunnetta ja henkistä turvaa voi rakenta myös irrallaan tavarasta. Se tosin on jo astetta vaikeampaa. Itse koen saavani enemmän turvallisuudentunnetta ihmissuhteista kuin materiasta. Täydellisyyttä hipova kokoelmakaan ei vedä vertoja sille kun voi jakaa ajatuksia toisten ihmisten kanssa niin, että tietää että toinen oikeasti kuuntelee. Eräs ystäväni hakee samaa oman kehonsa jatkuvasta kehittämisestä ja treenaamisesta. Tärkeintä on, että on jotain minkä voi luottaa säilyvän ja minkä säilyvyyteen voi itse vaikuttaa.

Tavaran hallitseminen on helppo ratkaisu.
Muut ihmiset harvemmin kyseenalaistavat tätä ratkaisua, mutta sen sijaan epätavalliset ratkaisut herättävät ihmettelyä.
Joko teillä on xxx-tavara/muu omistus, olettehan sitä toki harkinneet?

Ei. Emme koe sitä tarpeelliseksi. 
Edes henkisesti.

Omaa kotia ja henkistä turvapaikkaa voi luoda niin monin eri tavoin ilman tavaraa. Vaikka laulamalla kotoisia laulelmia, fiilistelemällä.

No comments :

Post a Comment